ÍndexNavegació

índice  no. 49: juliol - agost 2005

Reflexionar sobre Catalunya.

A propòsit d’Aniversari

Matthew Tree: Aniversari
Columna.
Barcelona, 2005.

Francesc Graupere


Aquest nou lliurament de Matthew Tree –l’anglès que gairebé s’ha fet català, a base d’anar vivint i explicant les misèries, grandeses i meravelles del país que l’ha acollit– ens endinsa de nou i, potser, per darrera (i definitiva?) vegada en l’univers del seu imaginari, forjat en vint anys de maldar per la conservació d’un equilibri (ecològic?) entre el seu origen donat i la seva adopció triada; vint anys al llarg dels quals ha anat desenvolupant-se una estreta relació d’amor –i, també, d’un cert odi– envers Catalunya.
       Fins ara, bona part de la literatura que Tree havia anat generant i publicant aquí (Fora de lloc, CAT, Memòries!) tenia una forta component autobiogràfica, i el país adoptiu només era el paisatge on residia el personatge, el teló de fons on es projectaven les llums i les ombres de les seves vivències; és clar que es tractava de la vida d’algú que es mostrava absolutament inquiet, obert i sensible envers tot allò que feia part de l’esdevenidor col·lectiu, i els llibres de l’autor significaven així suggestives interpretacions (i crítiques) de les formes de vida catalanes. Aniversari trenca aquesta manera de fer literatura, i ara el que Tree ens ofereix és un seguit de reflexions encadenades, fetes des de la lucidesa del coneixement, la distància de l’objectivitat –i per què no?– la maduresa dels anys.
       Tot fa pensar que, segurament, serà el darrer text que l’autor publica amb les característiques abans esmentades; entre altres raons perquè no solament es tracta d’un camí que sembla esgotat sinó perquè el registre emprat en el llibre és tot un altre: aquest Aniversari té tots els trets de ser una escriptura catàrtica: una escriptura que vindria a ser com "rebentar el gra de pus" que li suposa la complicada xarxa d’obsessions que la dita cosa Catalunya li ha provocat.
       El llibre s’inicia amb unes encertades reflexions sobre el que ha significat per a l’autor el fet de viure a Catalunya, després de vint anys d’haver executat el "canvi permanent de país", saltant d’un que trobava "flatulent, atipador, inflat, pagat d’ell mateix" a un de nou i engrescador –justament, per la petitesa de les seves mides i per la tossuderia amb què ha sobreviscut a un rosari de desgràcies històriques. A partir d’aquí ens adonem que la seva és una posició catalanocèntrica: una forma específica de mirar el món (des de les "ulleres" catalanes), sense que això impliqui cap tipus lectura política –catalanista, que en diríem. Fet aquest advertiment, l’autor confessa sentir-se exhaust de la complicada tria que ha fet ("viure en català" és possible, però enormement esdevé enormement esgotador, atesa la difícil coexistència amb tot l’espanyol i la feblesa amb què els catalans defensen allò que els pertoca). Tree confessa que "no és que vulgui canviar de cavall", sinó que sovint voldria "sortir de l’hipòdrom i córrer prats avall fent saltirons".
       Continuant l’escriptura, el discurs el du a l’inevitable reflexió sobre la llengua, que defineix com l’element més important de la cultura –de tota cultura– en la seva triple vessant d’element de comunicació, d’expressió i de complicitat. Segueix una divertida taxonomia sobre els catalans i sobre els estrangers que viuen a Catalunya, tenint en compte els canvis demogràfics, socials i culturals operats en els darrers vint anys. És en aquest context que Tree, que havia triat no solament de viure a Catalunya sinó de ser escriptor en català, explica els mecanismes per arribar a ser subfamós, que no és altrament que la detallada observació sobre les dificultats de l’ofici, amb les seves petites misèries. Finalment, dos capítols bens seriosos ("Catalunya és una invenció" i "El futur") mostren la relectura que Tree ha fet de textos capitals per entendre el passat i comprendre el futur col·lectiu: els llibres clàssics de Torres i Bages, Trueta i Vicens i Vives, d’una banda, i de Prat de la Riba i Almirall per l’altra.
Amarat amb aquests elements, l’autor explica el somni que ha tingut d’una llengua que ha xopat tots els elements lingüístics vius per esdevenir "el català dur del futur", en un explícita càrrega de profunditat contra els capdansaires dels mals averanys. La cursa de cavalls –dels dos cavalls– acabarà, inexorablement, amb la victòria d’un dels dos –ja podem intuir quin– si no arriba un "canvi psicològic fort que comporti un canvi polític de debò". És a dir, la independència que vol dir la normalitat total.
       I és que Tree encara segueix somiant "sota el cel d’aquest país, d’aquest lloc que m’ha embruixat i m’embruixarà, que m’encaparrarà, que m’obsessionarà durant vés a saber quant de temps, de la mateixa manera que ho ha fet durant els vint anys que se m’acaben d’escapar dels dits".

©

Aquesta obra no pot ser arxivada ni distribuïda sense el permís explícit de l´autor. Us preguem llegiu les condicions d'utilització
navegació:  

no. 49: juliol - agost 2005

-Narrativa

Xavi Barbas: Prenguem un bany
Rierola-Lafon: Dossier

-Poesia

Carles Hac Mor
Josep Maria Ripoll
Josep Gerona
Plecs d'Ester Xargay

-Assaig

Carles Camps: Autopresentació

-Crítica

Francesc Graupere: Aniversari! de Matthew Tree
Rebosteria Selecta

-crítiques breus/ressenyes (en català)
-crítiques breus (en anglès sobre llibres de publicació recent)
-números anteriors
-Audio
-enllaços (Links)

www.Barcelonareview.com   anglès | castellà | francès | pàgina de l'editor | e-m@il